Головна » Статті » Цікаві факти

Генетики створили малопсувні помідори

Генетики з Ноттінгемського університету придумали спосіб створення томатів (Solanum Lycopersicum) з кращим смаком і тривалим збереженням. Стаття з результатами роботи опублікована в журналі Nature Biotechnology.
Вчені виділили ген, який відіграє важливу роль в дозріванні і пом'якшенні плодів. Він кодує фермент пектати-ліази, яка руйнує пектин - полісахарид, що входить до складу клітинних стінок плодів томата і підтримує внутрішній тиск.

Дослідники з'ясували, що якщо ген вимкнений, то м'якоть розм'якшується набагато повільніше, проте  швидкість дозрівання томата залишається колишньою. Такі смакові сполуки, як кислоти, цукру і ароматичні леткі речовини також накопичуються в тканинах зі звичайною швидкістю.

За словами вчених, існує природна мінливість рівня активності пектат-ліази в диких томатах, що робить їх придатними для селекції. Це дозволить створити нові сорти культурних рослин без використання методів генної інженерії з поліпшеними смаковими якостями, а також збільшеним терміном придатності після збирання врожаю.

Для зменшення сільськогосподарських втрат зазвичай створюються гібриди, чий процес дозрівання уповільнений. При цьому збільшення терміну придатності для зберігання зазвичай чинить негативний вплив на смак і колір.

Томат є однією з найбільш цінних плодових культур в світі. Селекціонери намагаються вивести високоврожайні, більш поживні і стійкі до шкідників сорти томатів, однак найчастіше вони мають невеликий термін придатності.

Категорія: Цікаві факти | Додав: lora (03.10.2016)
Переглядів: 65 | Рейтинг: 5.0/5
Всього коментарів: 0
avatar